Rapberry Pi5 Camera not recognized

Hi,

i have installed image AlmaLinux-9-RaspberryPi-GNOME-9.4-20240604.aarch64.raw on a RaspberryPi 5.
However i cannot get the camera to work.

Hardware is the “High Quality Camera” with CS-Mount.

In config.txt i have:
disable_overscan=1
dtoverlay=vc4-kms-v3d
dtoverlay=imx477
camera_auto_detect=1
gpu_mem=128
start_x=1

The kernel module seems to be loaded:
lsmod | grep imx
imx477 24576 1
v4l2_fwnode 20480 2 rp1_cfe,imx477
v4l2_async 20480 3 v4l2_fwnode,rp1_cfe,imx477
videodev 315392 8 v4l2_async,v4l2_fwnode,pisp_be,videobuf2_v4l2,rp1_cfe,imx477,rpivid_hevc,v4l2_mem2mem
mc 65536 9 v4l2_async,videodev,pisp_be,videobuf2_v4l2,rp1_cfe,imx477,videobuf2_common,rpivid_hevc,v4l2_mem2mem

un 21 15:13:23 almalinux kernel: platform 1f00110000.csi: Fixed dependency cycle(s) with /axi/pcie@120000/rp1/i2c@88000/imx477@1a
Jun 21 15:13:23 almalinux kernel: platform 1f00128000.csi: Fixed dependency cycle(s) with /axi/pcie@120000/rp1/i2c@80000/imx477@1a
Jun 21 15:13:24 almalinux kernel: rp1-cfe 1f00110000.csi: found subdevice /axi/pcie@120000/rp1/i2c@88000/imx477@1a
Jun 21 15:13:24 almalinux kernel: rp1-cfe 1f00128000.csi: found subdevice /axi/pcie@120000/rp1/i2c@80000/imx477@1a
Jun 21 15:13:24 almalinux kernel: imx477 4-001a: failed to read chip id 477, with error -5
Jun 21 15:13:24 almalinux kernel: imx477: probe of 4-001a failed with error -5
Jun 21 15:13:25 almalinux kernel: imx477 6-001a: Device found is imx477
Jun 21 15:13:25 almalinux kernel: rp1-cfe 1f00110000.csi: Using sensor imx477 6-001a for capture

There are 37 /dev/video… files.

However applications do not seem to see the camera:

cam -l
[0:51:25.759095206] [2140] INFO Camera camera_manager.cpp:293 libcamera v0.0.0
Available cameras:

Also the docs from raspberry.com mention various tools i could not find for alma:
rpicam-apps, rpicam-hello, rpicam-vid rpicam-detect, etc.

What am i missing?
How can i further track down this problem?

TiA
Matthias